Case Studies

CASE STUDY - A HOTEL MERGED WITH THE LANDSCAPE

A HOTEL MERGED WITH THE LANDSCAPE

PROJECT NAME: B&B Hostel

LOCATION: Gujan Mestras, France

PRODUCT: Ventilated Danpal® BRV 16, 1040 mm ice, Clear Softlite, Green, Empire, 1 890 m²

ARCHITECT: Arthur Péquin, Blamm Architectes, France

CONTRACTOR: GCEB, France

DESCRIPTION OF PROJECT:

THE NEED: The guiding principle of the building is the conservation and enhancement of the landscape’s qualities around modern architecture.

THE DANPAL SOLUTION: Danpal® was used for the walls of the B&B hotel due to its ability to reflect the landscape of the pine forest in Gujan-Mestras in the Bay of Arcachon. The building is designed as a monolithic element, both in its form and through the use of a unique material to cover the walls, with as minimized land space requirements as possible. The result is a dense and vertical building that maintains the view of the pines at the back of the site. The hotel rises three floors on the north side to four on the south side, which brings the whole unit to life by creating an impression of movement. The integration of the hotel into the site is optimised by the Danpal walls that reflect the pine forest, while their translucent nature gives the building a blurred and ambiguous look.

RESULTS: The material reacts to the slightest change in the natural light of the sky over the Bay of Arcachon, with colour effects and random reflections. The choice of colours (Green, Empire, Ice and Clear Softlite) complete the integration of the building into its forest environment. From afar, green dominates, merging into the pine landscape.

Danpal - Light Architecture Solutions
  • My pop content